سقف تیرچه بلوک چیست؟

متداول ترین سقف اجرایی در ساختمانهای بتنی و فلزی در ایران را می توان سقف تیرچه بلوک دانست ،که عدم نیاز به اکیپ متخصص و تکنولوژی خاص ، اجرای آسان ، ارزان و سریع را می توان دلایلی برای این ادعا بر شمرد .
سقف تیرچه بلوک از لحاظ سیستم باربری در دسته دالهای یک طرفه قرار می گیرد . دال یک طرفه دالی است که نسبت طول به عرض آن بزرگتر یا مساوی 2 باشد . اتصال تیرچه ها به تیرهای باربر در این سقف یک اتصال مفصلی می باشد .
همچنین در صورتیکه ضوابط مشخص شده در نشریه 543 و نیز محاسبات طراح سازه ، در اجرای این سقفها رعایت شود ، می توان انتظار داشت که این سقف عکس العمل مناسبی را نیز در مقابل لرزش در زمان بهره برداری از خود نشان دهد .


مزایا و معایب سقف تیرچه بلوک

فواید استفاده از تیرچه بلوک :

•  با توجه به اینکه برای اجرای سقف تیرچه بلوک نیاز به اکیپ اجرایی خاص و نیز مصالح پیچیده ای نیست ، می توان گفت با اجرای این سقف هزینه های اجرای ساختمان کاهش خواهد داشت . ساخت تیرچه ها حتی در کارگاه ممکن بوده و بلوکهای پلاستوفوم یا سیمانی نیز تقریبا در تمام نقاط کشور قابل تهیه است .
•  با استفاده از بلوکهای پلاستوفوم با دانسیته استاندارد می توان انتظار داشت تا حد زیادی سقفی عایق در برابر حرارت و صوت اجرا شود .
•  در ساختمانهای مسکونی می توان انتظار داشت که سقف تیرچه بلوک مقاومت مناسبی در برابر نیروهای وارده داشته باشند .
•  نسبت به سقفهایی مانند دالهای توپر سبکتر می باشند .
•  مراحل اجرایی آن زمان بر نبوده و می توان گفت که سرعت اجرای آن زیاد است . تقریبا اجرای یک سقف با مساحت  100 متر مربع با ستونهای زیر آن ، حدوداً یک هفته تا 10 روز زمان نیاز دارد تا بتن ریزی شود .
•  با اجرای خیز منفی در سقف تیرچه بلوک( L/200 )  ، لرزش در زمان بهره برداری کم خواهد بود .
•   در صورت استفاده از بلوکهای سیمانی ، نیاز به سقف کاذب نبوده و می توان نازک کاری سقف را مستقیماً روی تیرچه و بلوک اجرا کرد .

معایب تیرچه بلوک عبارتنداز:

•  صلبیت این سقف در برابر دال های بتنی کمتر است .
•  محدودیت در اجرای دهانه های بلند . بیشترین دهانه ای که امکان پوشش با تیرچه را دارد 8 متر می باشد .
•  عدم امکان کنترل ساخت تیرچه ها و امکان تخلف در ساخت . خصوصاً وقتی تیرچه در خارج از کارگاه ساخته می شود ممکن است سازنده از آرماتورهای برش خورده یا جوشی استفاده کند .
•  عدم اجرای بتن مناسب در پاشنه تیرچه . مطابق با نشریه 543 بتن پاشنه تیرچه یک بتن سازه ای بوده و می بایست حداقل عیار آن c20 باشد که متاسفانه این موضوع رعایت نشده و عموما این قسمت از تیرچه به صورت معیوب اجرا می شود .

•     عدم اجرای ویبره مناسب بتن سقف
•    عدم دقت در اجرا و بروز مشکلات اجرایی مانند :

1 ) چسبیدن بلوکهای یونولیتی به تیرهای سقف و کم شدن کاور تیر ،

 2 ) اجرای تیرچه در کنار تیر که موجب بالا بردن سختی تیر خواهد شد

3 ) عدم اجرای اسپیسر برای میلگردهای حرارتی و در نتیجه فرو رفتن آنها در بلوکهای یونولیتی ،
4 ) حذف آویز سقف توسط کارفرما جهت تامین ارتفاع بیشتر برای طبقه .


 تخلفات ذکر شده را می توان با کنترل مناسب و در موعد تا حد زیادی کاهش داد .
•    نیاز به اجرای سقف کاذب با توجه به نشریه 543 در سقفهایی که از بلوک یونولیتی استفاده شده است .
•    کیفیت پایین پلاستوفوم ها که بعضاً کند سوز نبوده و خود می تواند موجب افزایش آتش سوزی در زمان وقوع حریق در ساختمان شود .


آموزش نحوه اجرای سقف تیرچه بلوک

گام اول : زیر سازی یا شاسی کشی قالب تیرهای سقف
در اولین گام باید زیر سازی قالب تیرهای سقف انجام شود . این زیر سازی توسط لوله های داربستی با سایز “2یا قوطی های فلزی با ابعاد 4*8 سانتیمتر انجام می شود که در این گام مهمترین نکته ای که حائز اهمیت است تعیین ارتفاع لوله ها می باشد . برای این کار اولا باید بتن ریزی ستونها مطابق با ارتفاع تیرها انجام شود .
از آنجا که ممکن است ارتفاع تیرها با توجه به بارهای وارده به سقف یکسان نبوده و به اصطلاح آویز تیرها متفاوت باشد ، می بایستی  بتن ریزی سقف بر اساس بیشترین ارتفاع تیر وارده به ستون انجام شود تا در نهایت موجب کم شدن عرض مقطع تیرها در محل چشمه اتصال نشود .


عدم کنترل ارتفاع بتن ریزی ستون
لوله های داربستی توسط سیم قالب بندی که سیم 2.5 می باشد به ریشه های ستونها در 2 طرف دهانه تیر و در تراز سقف متصل شده و  حتماً باید این اتصال در یک تراز اجرا شود .
پس از متصل کردن لوله ها به دو سر ستونها می بایستی اقدام به نصب جک های صلیبی در زیر لوله ها شود . فاصله جکها با توجه به وزن تیر تنظیم می شود که این فاصله از 80 سانت تا 120 سانت می تواند متغیر باشد .

سیدعلیرضا ندائی جوان (40)

من سيدعليرضا ندائی جوان هستم. علاقه مند به پژوهش در زمینه مهندسی عمران / فارغ التحصیل کارشناسی ارشد / دبیر آموزش و پرورش ( هنرآموز ساختمان) / ناظر و مجری پایه 2 رشته مهندسی عمران سازمان نظام مهندسی ساختمان و مترور پروژه های عمرانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *